lauantai 4. marraskuuta 2017

Upea Krakova hellii lomalaista - myös gluteenittomasti


Kesälomareissulla oli taas aika suunnata ulkomaille ja kohteeksi valikoitui Krakova, joka on ollut ”tänne tahdon päästä” -listallani jo vuosia. Krakovassa todellakin riittää nähtävää ja koettavaa. Upea vanhakaupunki ja Kazimierzin juutalaiskaupunginosa suorastaan kutsuvat kiertelemään ja katujen varret ovat täynnä toinen toistaan mukavampia ravintoloita. Kaupungilla on kuitenkin melko synkkä historia, jonka jäljet ovat nähtävillä vielä selvästi. Krakova onkin historiasta kiinnostuneille yksi Euroopan must see –kaupunkeja. Päiväretki Auschwitziin ja tutustuminen Oscar Schindlerin tehtaaseen rakennettuun museoon ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia. Unescon maailmanperintökohteeksi julistettua Wieliczkan suolakaivosta ei myöskään kannata unohtaa. 

Vaikka kaupungin nähtävyyksistä voisikin kirjoittaa sivumäärin, keskitytään blogin teeman mukaisesti kuitenkin Krakovan gluteenittomaan tarjontaan. Itäinen Eurooppa ei yleisesti ottaen ole kaikilta osin mikään gluteeniton paratiisi, mutta Krakovastakin löytyy varsin mukavasti gluteenitonta tarjontaa. Krakovassa gluteenittomuuden suhteen valveutuneimpia ravintoloita tuntuvat olevan kasvisruokaan keskittyneet ravintolat, mutta lihaakin tarjoilevista ravintoloista löytyy kyllä gluteenittomia vaihtoehtoja.
Kaikkea kaupungin gluteenittomasta tarjonnasta en taaskaan ennättänyt testaamaan, mutta tässä kokemuksiani.


(Świętej Gertrudy 21)
Pod Baranem on Krakovan kenties ainoa ravintola, josta saa gluteenittomana puolalaisia perinneherkkuja pierogeja. Ja kyllä, ne ovat todella maistamisen arvoisia, joten tänne kannattaa suunnata jo yksistään niiden vuoksi. Ravintola on keskitasoa hieman parempi ravintola, mutta hintatasoltaan ei kuitenkaan kalliimpi kuin suomalaiset keskitason ravintolat. Jos kaipaa tunnelmallista illallista, on tämä ravintola erinomainen valinta valkeine liinoineen ja kynttilöineen.
Gluteenittomat Pierogit Pod Baranem -ravintolassa

(ul. Biskupia 4/1)
Tämä pieni ruokapaikka oli mukava löytö. Menussa oli selkeästi merkittynä mitkä annokset ovat gluteenittomia ja vaihtoehtoina oli erilaisia tacoja ja tostadas -annoksia. Simppeleitä ja herkullisia meksikolaisia makuja, tulisuutta unohtamatta. Paikka on aika pitkälti pikaruokatyyppinen, ruoka tilataan kassalta ja annokset tuodaan pöytään. Toimii erinomaisesti esimerkiksi lounasaikaan, ei pitkiä odotusaikoja.

Time for tacos!(ul. Estery 22)
Kazimierzin alueella sijaitseva Moment on trendikäs paikka, jonne voi piipahtaa drinkille tai syömään. Ravintolasta saa gluteenittomana pastaa ja lisäksi muutamia muitakin annoksia (pääosin salaatteja).  Menuun on merkitty selkeästi mitkä annokset on mahdollista saada gluteenittomana. Testasin alkupalaksi katkaravut ja pääruoaksi lihaisan pasta-annoksen. Varsin toimivia perusmakuja ja annokset sopivan kokoisia, nälkä ei jäänyt.
 
Lihaisa pasta-annos @Moment


(plac Jana Matejki 2)
Tämä pieni kahvila on keskittynyt kasvisruokaan ja heiltä saa mm. panineita gluteenittomalla leivällä ja erilaisia smoothieita. Testasin itse paninin ja matkaseura otti lunch plate –annoksen gluteenittomalla leivällä. Leipä ei ollut mitenkään ihmeellinen, sisus oli jopa hieman taikinainen ja pinta rasvaisen tuntuinen, mutta kokonaisuutena ihan ok. Gluteeniton kakkupala sen sijaan oli kyllä erinomainen.

Gluteeniton panini kasvistäytteellä

Lunch Plate gluteenittomalla leivällä
(Świętego Tomasza 25)
Elokuussa 2017 tämän kahvilan nimi oli vielä Lecal Cakes, mutta nimi näyttää syksyn aikana vaihtuneen Cakester Café:ksi. Tämä kahvila todella on kaikkien ruokatrendien huipulla, sillä tarjonta on gluteenitonta, sokeritonta ja tarjolla on monia vegaanisia vaihtoehtoja. Kävimme täällä aamupalalla ja pekoni-kananmunavohvelit olivat erittäin herkulliset. Pannukakuista erotti kyllä perinteisen sokerin puuttumisen, mutta ne olivat silti yllättävän herkullisia. Paikan kakkutarjonta vaikutti olevan myös runsas, mutta niitä ei tällä kertaa tullut testattua. Tämä paikka on jokaisen terveystietoisen valinta Krakovassa.
 
Aamiaisvohvelit pekonilla ja kananmunalla, voiko aamuaan paremmin aloittaakaan.

Sokerittomat ja gluteenittomat pannukakut, yllättävän hyviä.


(monia sijainteja)
Bobby Burger on puolalainen hampurilaisketju, joita löytyy joka puolelta Puolaa. Krakovasta löytyy useampia ravintoloita ympäri kaupunkia. Täältä saa hampurilaisia gluteenittomalla sämpylällä. Hampurilaiset tarjoillaan pikaruoka-tyyliin, mutta burgereihin on panostettu hieman enemmän kuin mäkkärissä. Varsin toimivaa pikaruokaa.
Bobby Burgerin hampurilainen gluteenittomalla sämpylällä oli erinomainen. Oma valintani oli varsin lihaisa versio.


(plac Wolnica 11 ja Punkt 3)
Good Lood on jäätelöpaikkana oikeastaan jo ilmiö. Krakovasta löytyy kaksi kojua, joihin on aina jono. Good Loodin jäätelö on luonnollisista raaka-aineista ilman lisäaineita valmistettua. Kojuista saa jäätelön myös gluteenittomaan vohveliin. Pieni kontaminaatioriski paikoissa on, kun jäätelöä kauhotaan ahtaissa tiloissa suuria määriä vohveliin, ainakaan itse en jonotuksen aikana nähnyt murujen putoilevan jäätelökulhoihin, joten uskaltauduin syömään täällä jäätelöä kaksikin kertaa, eikä mitään oireita tullut. Jäätelömaut ovat varsin herkullisia ja voin suositella salty caramelia.
Good Lood - luonnollista jäätelöä myös gluteenittomalla vohvelilla.Gluteenitonta olutta?
Puola on varsin perinteikäs olutmaa ja mutta kovin monesta paikkaa ei kaupungin keskustassa vielä gluteenitonta olutta löydy. Google kuitenkin listasi kolme ravintolaa, joissa gluteenittomasta oluesta pääsee nauttimaan: Strefa Piwa Pub (Józefa 6) Kazimierzissa, Multi Qlti Tap Bar (Szewska 21) ja House of Beer (Świętego Tomasza 35). Joistakin kaupoista löytyy myös gluteenittomia olutvaihtoehtoja, pääosin tshekkiläisiä. Rautatieaseman yhteydessä olleesta pienestä kaupasta löytyi kuitenkin puolalainen Browar Kormoranin gluteeniton olut. Panimon sivujen mukaan sen valikoimissa on kaksikin erilaista gluteenitonta olutta. Kannattaa testata jos tähän törmäätte.
Puolalaista gluteenitonta olutta.Kauppojen gluteenittomat valikoimat
Kauppojen osalta en tällä reissulla kovin tarkkaa valikoimien tutkimista tehnyt, mutta vilkaisin toki gluteenittoman valikoiman aina kun kaupasta pyörähdettiin vettä tai muuta ostamassa. Kaikista kaupoista löytyi jotakin gluteenitonta, mutta aina valikoimat eivät olleet kovinkaan kummoiset. Paras gluteeniton valikoima oli yllättäen rautatieasemalla olleessa ruokakaupassa (jonka nimeä en valitettavasti muista). Poikkesimme kauppaan tullessamme illalla junalla lentokentältä keskustaan ja kauppa oli ensimmäinen, joka tuli vastaan kun junasta tulimme asemalle. Sieltä löytyi tuon jo aiemmin mainitun oluen lisäksi kohtuullinen valikoima leipää, keksejä ja pastaa. Myös rautatieaseman yhteydessä olevasta Galeria Krakowska –ostoskeskuksesta löytyvässä luontaistuotekaupassa (Organic Farma Zdrowia S.A. Delikatesy ekologiczne) oli hyllyllinen gluteenittomia tuotteita.
Rautatieasemalla sijainneen kaupan gluteenitonta valikoimaa.


Hintataso oli varsin kohtuullinen osassa tuotteita, näiden hinta euroina noin 1,25€.


Gluteenitonta aamiaisella
Majoituimme Best Wester Plus Krakow Old town –hotellissa ja siellä aamiaisella sai pyydettäessä gluteenitonta leipää. Ensimmäisenä aamuna leipää kannettiin pöytään kokonainen paketillinen, mikä oli kyllä jo hieman liioiteltua. Aamiainen oli buffet, jossa oli runsas valikoima erilaisia ruokia. Gluteenittomuutta ei oltu merkitty, mutta pöydästä löytyi helposti turvallisia vaihtoehtoja: kananmunia, pekonia, jugurttia, juustoja, leikkeleitä, kasviksia ja hedelmiä. Etukäteen netistä tietoa etsiessäni törmäsin Hotel Wielopoleen, joka mainostaa aivan erikseen gluteenitonta tarjontaansa, mutta tämä hotelli oli jo varattu täyteen lomamme ajaksi. Tuo vaihtoehto kannattaa kuitenkin tarkistaa, mikäli kaipaa erityistä gluteenitonta hotelliaamiaista. Oman hotellimme tarjonta oli gluteenittomuuden suhteen ihan hyvä, mutta ei aivan täysien pisteiden arvoinen.
Hieman liikaa leipää yhdelle naiselle aamiaisella.


Mitä jäi testaamatta?
Kaikkia gluteenitonta tarjoavia ravintoloita ei muutaman päivän reissulla ennättänyt käymään läpi, mutta tässä linkkilista muista vaihtoehdoista, jotka olin etukäteen netin syövereistä etsinyt.

http://krowarzywa.pl/en/
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...