lauantai 25. maaliskuuta 2017

Pääsiäinen Prahassa - gluteenittomasti (2016)


Pääsiäisenä 2016 suuntana oli Praha ja neljän päivän reissun aikana kaupunki ennätti näyttää niin hyvät kuin huonotkin puolensa gluteenittoman ruokavalion suhteen. Praha ei varsinaisesti ole mikään keliaakikon unelmapaikka, mutta nälkää ei tässäkään kaupungissa tarvitse nähdä kunhan vain selvittää sopivat ruokapaikat etukäteen. Perinteiset tshekkiläiset ravintolat eivät juurikaan ole gluteenittomaan tarjontaan panostaneet, parhaiten gluteenitonta löytyi italialaisista ravintoloista. Reissun aikana ennätin löytää kaupungista niin keliaakikkoystävällisin karkkikaupan, kuin saada eteeni tavallisen kakkupalan gluteenittoman sijasta. Alla vinkkini Prahan gluteenittomasta tarjonnasta.
 
Pizza Coloseum pizzacoloseum.cz/
Pizza Coloseum on ravintolaketju, jonka ravintoloita löytyy eri puolilta Prahaa useampiakin. Ravintoloista saa gluteenitonta pastaa ja pizzaa pienestä lisämaksusta. Listoihin on erikseen merkitty pizzat, jotka on mahdollista valmistaa gluteenittomana.

Pizzan ja salaatin risteytys gluteenittomalla pizzapohjalla @Pizza Colosseum, Praha
Pizzan ja salaatin risteytys gluteenittomalla pizzapohjalla @Pizza Colosseum, Praha

Alriso Risotteria www.al-riso.cz/
Alriso on täysin gluteeniton italialainen ravintola, jossa ruoat perustuvat riisiin. Ravintolasta saa risottoja, riisipastaa ja italialaistyyppisiä salaatteja sekä liha-annoksia. Heillä on valikoimissa gluteenitonta olutta (Celia) ja ravintolassa leivotaan myös gluteenitonta riisileipää. Täällä tuli käytyä kahdesti ja tätä paikkaa voin kyllä suositella - ystävällinen palvelu ja maukas ruoka.

Alriso Risotteriasta saa erinomaista risottoa ja gluteenitonta pastaa
Alriso Risotteriasta saa erinomaista risottoa ja gluteenitonta pastaa


Uhelna www.uhelna.com/restaurant
Uhelna on täysin gluteeniton ravintola Vltava-joen länsipuolella. Ravintola sijaitsee kellarissa ja sen vieressä on myös saman niminen yökerho, joten ei kannata hämmästyä mikäli tänne menee. Ravintola ei suuremmin mainosta gluteenittomuuttaan, listoissa ei asiaa mainita ollenkaan, mutta tieto löytyy heidän nettisivuiltaan ja tarjoilijat vahvistivat asian kun sitä tiedustelin. Tämä ravintola ei myöskään ole hinnalla pilattu, kaksi pääruokaa juomineen maksoi 14 euroa. Ehdottomasti vierailun arvoinen paikka


Täysin gluteenittoman ravintola Uhelnan listalta löytyy mm. friteerattua juustoa
Täysin gluteenittoman ravintola Uhelnan listalta löytyy mm. friteerattua juustoaSweet Life Gluten Free www.jsmebezlepku.cz/
Gluteeniton leipomo, joka myy myös pizzaa. Todella pieni paikka, jossa on vain muutama pöytä, joten kovin suuri seurue ei kerralla mahdu tänne sisälle. Pizzat jätettiin tällä kertaa välistä, mutta kahvin kanssa täältä sai todella maukkaat italialaistyyppiset leivonnaiset. Myynnissä oli myös erilaisia tuoreita leipiä ja muffinsseja.


Gluteeniton leipomo Sweetlifeglutenfree Prahassa myy gluteenittomia leivonnaisia ja pizzaa
Gluteeniton leipomo Sweetlifeglutenfree Prahassa myy gluteenittomia leivonnaisia ja pizzaa
Sweetlifeglutenfree -leipomon gluteenittomia herkkuja Prahassa
Sweetlifeglutenfree -leipomon gluteenittomia herkkuja Prahassa


Bistro Sisters www.chlebicky-praha.cz/
Sisters oli yksi tämän reissun helmiä. Harvemmin löytää kahvilaa, josta saa gluteenittomia leipiä, mutta tämä paikka on täysin keskittynyt voileipiin ja heillä oli valikoimissa tavallisten leipien lisäksi myös neljä erilaista gluteenitonta voileipää. Todella suosittu paikka, jossa paikat täyttyivät sitä mukaa kun edelliset asiakkaat poistuivat.


Bistro Sisters Prahassa myy myös gluteenittomia voileipiä
Bistro Sisters Prahassa myy voileipiä myös gluteenittomana.Svejk Rastaurant U Karla www.svejk-restaurant.cz/en/

Svejkistä olin lukenut ennen reissua pelkkää hyvää. Tämä on luultavasti Prahan ainoa perinteistä tsekkiläistä ruokaa tarjoava ravintola, josta saa myös gluteenitonta. Ravintola oli kuitenkin pienoinen pettymys. Heillä oli gluteeniton lista ja ruoka oli varmuudella gluteenitonta, mutta alkuruoka ja pääruoka eivät todellakaan vakuuttaneet maullaan siinä määrin, että olisin tilannut enää jälkiruokaa. Voi toki olla, että tein vain huonot valinnat listalta. Heidän gluteeniton leipänsä oli ehkä yksi pahimman makuisista mitä on tullut maistettua ja palvelu oli töykeää. Plussaa kuitenkin siitä, että heidän valikoimissaan on kahta erilaista gluteenitonta olutta.


Svejk Restaurant U Karlan gluteenitonta leipää ja alkupalalautanen
Svejk Restaurant U Karlan gluteenitonta leipää ja alkupalalautanen

Angelato www.angelato.eu/
Angelato on jäätelöbaari, josta saa jäätelön myös gluteenittomaan vohveliin. Gluteenittomat vohvelit ovat heillä yksittäispakattuina ja niistä peritään pieni lisämaksu. Angelato-jäätelöbaareja löytyy Prahasta kaksi.


Gelateria Angelatosta saa jäätelön myös gluteenittomaan vohveliin
Gelateria Angelatosta saa jäätelön myös gluteenittomaan vohveliin.Tricafe tricafe.weebly.com/
Tämän Kaarlen sillan kupeessa sijaitsevan kahvilan valikoimissa on aina jotain gluteenitonta. Omalla käyntikerrallamme tarjolla oli neljä erilaista gluteenitonta kakkua. Kahvilan ovi on hieman huomaamaton, kävelimme tästä ensin ohitse ennen kuin huomasimme oven.

Gluteeniton appelsiini-kookoskakku @Tricafe, Praha
Gluteeniton appelsiini-kookoskakku @Tricafe, PrahaJizerské Pekárny -leipomokauppa www.jipek.cz/cs/bezlepkove-potraviny/
Tämä leipomokauppa sijaitsee Dusni-kadulla Vanhankaupungin aukiolta pohjoiseen. Leipomokaupan ikkunassa olevaa viljantähkämerkkiä ei voi olla huomaamatta. Kaupassa myydään pääasiassa tavallisia leivonnaisia, mutta heidän valikoimissaan on myös gluteenitonta leipää, pikkuleipiä, kakkuja ja jauhoja.


Vanhankaupungin aukion lähellä oleva leipomokauppa myy myös gluteenittomia tuotteita.
Vanhankaupungin aukion lähellä oleva leipomokauppa myy myös gluteenittomia tuotteita.

Captain Candy -karkkikaupat
Captain Candy kaupat ovat merirosvoteemalla tehtyjä irtokarkkikauppoja. Kauppoja on Prahassa ainakin kaksi ja ne sijaitsevat Havelska-torikadun päissä. Kaupassa karkit on aseteltu suurten tynnyreiden päälle ja jokaiselle karkkilajille on omat ottimensa. Parasta kuitenkin on, että jokaisesta tynnyristä löytyy tuoteseloste, johon on laitettu viljantähkä-merkki, mikäli kyseiset makeiset ovat gluteenittomia. Kerrankin keliaakikkoystävällinen irtokarkkikauppa!


Captain Candy -karkkikaupoissa Prahassa on gluteenittomat tuotteet selkeästi merkitty
Captain Candy -karkkikaupoissa Prahassa on gluteenittomat tuotteet selkeästi merkitty.


Mark & Spencer
Prahan Mark & Spencer -tavaratalon ruokaosastolta löytyi kaupungin ehkä paras gluteenittomien tuotteiden valikoima. Tuotteet ovat samoja, joita myydään muidenkin Euroopan maiden M&S -tavarataloissa. Kylmähyllystä bongasin myös samoja gluteenittomia kolmioleipiä, joita Britannian M&S myy.


Prahan Mark & Spencer tavaratalon ruokaosastolla on ehkä yksi kaupungin parhaista gluteenittomista valikoimista.
Prahan Mark & Spencer tavaratalon ruokaosastolla on ehkä yksi kaupungin parhaista gluteenittomista valikoimista.Costa Coffee
Costa Coffee -ketjun kahviloita on lukuisia ympäri Prahaa ja niiden valikoimissa on yleensä aina jotakin makeaa gluteenitonta. Palladium ostoskeskuksen Costassa oli esimerkiksi yksittäispakattuja brownieita ja Daim-kakkua. Valikoimat vaihtelevat hieman kahviloittain.

Mamacoffee www.mamacoffee.cz/
Mamacoffee oli yksi niistä kahviloista, joiden gluteenittomista leivonnaisista olin lukenut ennakkoon netistä hyvää palautetta. Tällä kertaa heillä oli tarjolla kolmea erilaista makeaa gluteenitonta leivonnaista. Omalla kohdallani tässä kahvilassa kuitenkin tapahtui se tämän reissun suurin moka, sillä tarjoilija toi minulle palan väärää kakkua. Tilasimme mieheni kanssa kahdenlaista gluteenitonta kakkua, unikonsiemenkakkua ja kurpitsakakkua (täällä on siis pöytiintarjoilu ja tarjoilija luetteli heidän gluteenittomat vaihtoehtonsa). Unikonsiemenkakun kaveriksi pöytään tuotiin kuitenkin tarjoilijan virheestä johtuen vehnäjauhoista leivottu porkkanakakku, eikä sitä gluteenitonta kurpitsakakkua. Tällä kertaa itseltänikin jäi varmistamatta gluteenittomuus toistamiseen siinä vaiheessa kun leivonnaiset tuotiin pöytään. Söin siis iloisin mielin väärän kakkupalan ja tajusin mokan vasta kahvilasta lähtiessämme, kun satuin vilkaisemaan tarkemmin vitriiniä, jossa kakut olivat... Voin sanoa, että otti päähän ja pahasti. Tarjoilija pahoitteli asiaa, mutta eipä se siitä mihinkään muuttunut. Edessä oli ilta vatsakipujen kourissa hotellilla. Onneksi tämä oli kuitenkin reissun viimeinen ilta, joten koko reissu ei mennyt pilalle tämän vuoksi. Mikäli menet tähän kahvilaan, katso ensin vitriinin valikoima ja tarkista vielä tuotteiden gluteenittomuus kun leivonnaiset tuodaan pöytään.

Voi kunpa kuvaa ottaessa olisin tiennyt tarjoilijan tuoneen palan väärää kakkua...
Voi kunpa kuvaa ottaessa olisin tiennyt tarjoilijan tuoneen palan väärää kakkua...

Country Life -myymälä www.countrylife.cz/prodejna-country-life-melantrichova-praha
Country Life -ketjulla on Prahan keskustassa myös erillinen pieni gluteenittomien tuotteiden myymälä. Gluteeniton myymälä sijaitsee sisäpihalla Country Life -kasvisruokaravintolaa vastapäätä ja isompi tavallisten tuotteiden myymälä kadun varrella. Gluteenittoman myymälän ja ravintolan ollessa suljettuna sisäpihalle vievät ovet ovat kiinni, eikä myymälää silloin näe. Myymälän valikoima ei ole mikään hurjan suuri, mutta perusvalikoimat erilaisia gluteenittomia tuotteita löytyy ja vitriinissä näytti olevan myös joitakin tuoreita leivonnaisia.


Tesco -tavaratalon alakerran ruokaosastolta löytyy jonkin verran gluteenittomia tuotteita. Tuoreiden leipien läheltä löytyy kapea hylly, johon on kerätty gluteenitonta leipää, kahvileipää ja keksejä. Täällä myydään myös kahta gluteenitonta tsekkiläistä olutta (Celia ja Bernard).

Prahan aukioilla oli ainakin pääsiäisen aikaan myös markkinakojuja, joissa myytiin tuoreita juuri paistettuja sipsejä. Kyseisissä kojuissa kokonainen peruna leikataan spiraaliksi ja kypsennetään öljyssä. Mitään muuta nämä kojut eivät myyneet, joten paistorasvan puhtaudesta ei tarvitse olla huolissaan.

Tutustu myös näihin
Kaikkia netistä ennakkoon löytämiäni paikkoja en ennättänyt reissun aikana testaamaan, mutta tässä linkkejä löytämieni ravintoloiden ja kahviloiden verkkosivuille.
Pizza Nuova - Gluteenitonta pastaa 
Restaurant UNO - Gluteenitonta pizzaa ja pastaa  
Pasta Fresca - Gluteenitonta pastaa 
Pizza Letna - Gluteenitonta pizzaa 
Maitrea - kasvisravintola, jossa gluteenittomat annokset on merkitty ruokalistaan  
Lavande - Gluteenittomat annokset merkitty menuun


Prahan turistialueen keskellä olevan ravintolan ikkunasta bongattu maininta gluteenittomista vaihtoehdoista.
Prahan turistialueen keskellä olevan ravintolan ikkunasta bongattu maininta gluteenittomista vaihtoehdoista

Muita linkkejä Prahan gluteenittomaan tarjontaan liittyen: www.tasteofprague.com/pragueblog/our-guide-to-gluten-free-prague thehappycoeliac.com/2015/04/gluten-free-in-prague-a-summery/ foursquare.com/top-places/prague/best-places-glutenfree-food

1 kommentti:

  1. Kiitos, vinkeistä on ollut iso apu. Leipomomyymälä Sweet Life Gluten Free on lopettanut. Äsken kävin Svejkissä, jossa oli gluteeniton menu, mutta siellä laskuni oli 330 korunaa ja tarjoilija rahasti 450! Alriso on hotellini vieressä,se on mainio kokonaan gluteeniton ravintola.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...