lauantai 25. maaliskuuta 2017

Milano - pala gluteenitonta taivasta (2015)


Italia on tunnetusti keliaakikon taivas, eikä Milanokaan tehnyt tähän poikkeusta. Neljä gluteenitonta leipomo-konditoriaa, gluteenittomien tuotteiden kauppoja ja lukuisia ravintoloita gluteenittomine ruokalistoineen... Sen tulin kuitenkin huomanneeksi paikkoja etukäteen etsiessäni, että Duomon läheltä gluteenittomia paikkoja löytyy hieman heikommin, mutta lopulta sieltäkin löytyi jokunen gluteenitonta tarjoava ravintola ja aukion laidoilta löytyy myös kaksi Mäkkäriä, joista saa gluteenittomia hampurilaisia. Alla vinkkejä ja kokemuksia Milanon gluteenittomasta tarjonnasta.

Ravintoloita

Peperino Pizza&Grill 
(Piazza XXV Aprile) www.peperinopizza.it/
Peperinosta saa aivan uskomattoman hyviä gluteenittomia pizzoja. Paikassa on erillinen gluteeniton ruokalista ja alkupaloista löytyy mm. friteerattuja pizzataikinan paloja, joita kannattaa maistaa. Alkupala-annos on kuitenkin kooltaan niin suuri, että siitä riittää helposti naposteltavaa 2-4 hengelle.

Uskoisitko tätä pizzaa gluteenittomaksi? (Peperino @Milano)
Uskoisitko tätä pizzaa gluteenittomaksi? (Peperino @Milano)


Peperinon alkupalaerikoisuus, friteerattua pizzapohjaa.
Peperinon alkupalaerikoisuus, friteerattua pizzapohjaa.
Be Bop 
(Viale Col di Lana 4) www.ristorantebebop.com
Be Bop -ravintolaa on kehuttu Glu.fi:ssä aiemminkin, eikä suotta. Ravintolassa on oma gluteeniton menu, josta löytyy niin pizzaa kuin pastaakin - jälkiruokia unohtamatta. Tagliatelle merenelävien kanssa oli todella herkullinen ja jälkiruoaksi valikoitunut nutella-tiramisu sitä tasoa, että sen kuvaaminen unohtui täysin.

Mereneläväpasta @Be Bop
Mereneläväpasta @Be Bop


Be bopin kasvisbruchetta
Be bopin kasvisbruchetta

Da Hakim 
(Via Vallazze 74 ) www.ristorantehakim.com/
Da Hakim ei tarjoa mitään hienoa vaan kyse on aivan perus-pizzeriasta. Pizzat täällä ovat kuitenkin isoja ja herkullisia sekä todella edullisia moneen muuhun paikkaan verrattuna. Pizzeriasta löytyy erillinen gluteeniton lista.

Da Hakimin gluteeniton pizza salami.
Da Hakimin gluteeniton pizza salami.


Meat Grillfood 
(Via Santa Radegonda 11)
Tämän ravintolan bongasin vahingossa ohikulkiessani, sillä heillä oli mainoskyltti gluteenittomasta. Ravintolasta saa gluteenitonta pizzaa, mutta muu gluteeniton tarjonta jäi hieman hämärän peittoon tarjoilijan heikohkon englannin kielen taidon vuoksi. Sijaintinsa myötä melkoinen turistipaikka, mutta pizza oli ihan hyvää ja hinnaltaan varsin kohtuullista.


Meat Grillfood ravintolan gluteeniton pizza margherita.
Meat Grillfood ravintolan gluteeniton pizza margherita.


Al Mercante 
(Piazza dei Mercanti, 17) www.ristorante-milano-centro.it/index.php
Tämä ravintola tuli myös bongattua vahingossa. Heidän ikkunassaan oli tarra, jossa mainittiin gluteenittomasta. Liha-annosten lisäksi heiltä löytyi gluteenitonta pastaa ja myös alkupalaksi pöytään tuotiin gluteenittomia grissineitä. Simpukkapasta oli todella hyvä ja tarjoilija huolehti gluteenittomuuden onnistumisesta läpi ruokailun.

Simpukkapasta Al Mercanto -ravintolassa
Simpukkapasta Al Mercanto -ravintolassa

Mooi 
(Piazzale Stazione di Porta Genova 2) mooi-milano.it/
Mooi oli tämän reissun kolmas vahinkobongaus, "Cucina senza glutine" -teksti ei jäänyt huomaamatta raitiovaunun ikkunasta. Paikan iltatarjonnasta en osaa sanoa, mutta lounasaikaan heiltä löytyi tiskistä valmiina erilaisia lounasruokia (pastaa, kasviksia, perunaruokia ym.), pizzapaloja ja täytettyjä leipiä sekä makeita pieniä leivonnaisia. Tämä pieni ruokapaikka on täysin gluteeniton.

Lounasruokaa suoraan tiskistä @Mooi
Lounasruokaa suoraan tiskistä @Mooi

Tigella's 
(Via Anfiteatro 6 ja Viale Corsica 38) www.tigellas.it/
Tigella's -ravintoloita Milanosta löytyy kaksi eripuolilta kaupunkia. Tigella's -ravintoloista saa hieman tapas-tyylisiä annoksia (tälle lienee jokin italialainen nimityskin, jota en valitettavasti tiedä). Pöytään tuodaan lihoja, juustoja ja kastikkeita asiakkaan valitseman annoksen mukaisesti ja ne syödään uppopaistettujen gnocco frittojen (eräänlaisia suolaisesta taikinasta tehtyjä taskuja) ja lämpimien pyöreiden leipästen kera. Vaikka nettisivuilla mainitaan erikseen gluteeniton menu, onnistui ravintolassa kuitenkin mikä tahansa vaihtoehdoista gluteenittomana. Gluteenittomana tilattaessa annosten leipäsen ja taikinataskut valmistetaan gluteenittomasta taikinasta. Näitä paikkoja voin todella suositella, aivan uskomattoman herkullista ruokaa ja samalla vaihtelua pizzoille ja pastoille.

Tigella's -ravintolan tapas-tyylinen ateria.
Tigella's -ravintolan tapas-tyylinen ateria.


Leipomoita/konditorioita

GluFree -leipomo 
(Via Curtatone 6) www.glu-free.it/
Tämä paikka oli todellinen keliaakikon taivas. Vitriinit täynnä erilaisia suolaisia ja makeita gluteenittomia leivonnaisia, leipää ja kakkuja. Leipomon myymälässä on myös kahvila. Täällä kannattaa ehdottomasti maistaa croissantteja (tai italialaisittain cornettoja), sillä missään en ole koskaan saanut yhtä rapeaa ja lehtevää gluteenitonta croissanttia kuin täällä.

Suolaista syötävää GluFree -leipomossa.
Suolaista syötävää GluFree -leipomossa.GluFree:n makeiden leivonnaisten valikoima on aika uskomaton.
GluFree:n makeiden leivonnaisten valikoima oli aika uskomaton.

Out of Gluten 

(Viale S. Michele del Carso 13) www.outofgluten-milano.it/
Tämä paikka oli yhdistetty leipomo-konditoria ja gluteenittomien tuotteiden myymälä. Vitriinistä sai erilaisia paikanpäällä tehtyjä suolaisia ja makeita leivonnaisia ja hyllyistä löytyi runsas valikoima kaikenlaisia gluteenittomia tuotteita.


Monenlaista suolaista ja makeaa (Out of Gluten @Milano).
Monenlaista suolaista ja makeaa (Out of Gluten @Milano)


Out oF Glutenin tuotevalikoimaa, kaikki hyllyt eivät mahtuneet kuvaan.
Out oF Glutenin tuotevalikoimaa, kaikki hyllyt eivät mahtuneet kuvaan.


Out of Gluten -leipomon croissant
Out of Gluten -leipomon croissant

Pasticceria Navotti 
(Via Giovanni Paisiello 7) www.pasticcerianavottisenzaglutine.com
Pieni gluteeniton puoti, jossa myynnissä niin suolaisia kuin makeitakin gluteenittomia leivonnaisia aina pikkuleivistä kakkuihin. Tämän paikan croissantit eivät vakuuttaneet, mutta munkkirinkilän tyyliset leivonnaiset ja focaccia olivat oikein hyviä. 


Monenlaisia pikkuleipiä, leivoksia ja piiraita @Pasticceria Navotti
Monenlaisia pikkuleipiä, leivoksia ja piiraita @Pasticceria Navotti


Pasticceria Navotin valikoimaa
Pasticceria Navotin valikoimaa

Splendini&Co
 

(Via Pietro Custodi 1) www.splendini.it/
Todella pieni kakkukauppa, jonka valikoimat eivät olleet hurjan suuret. Tänne kannattaa suunnata vain mikäli tahtoo ostaa mukaan kakun tai leivoksia. Sacher-leivos ja tuulihatun tyylinen vaniljakreemillä täytetty leivonnainen olivat kyllä maultaan herkullisia, mutta valikoima vitriinissä oli varsin suppea Milanon muihin gluteenittomiin konditorioihin verrattuna.


Spendini&Co. -konditorian kakkuja.
Spendini&Co. -konditorian kakkuja.

Kauppoja

Milano Senza Glutine

(Via Beato Angelico 17 MILANO tai Viale Gramsci, 583 SESTO SAN GIOVANNI) www.milanosenzaglutine.it/
Milano Senza Glutinelta löytyy kaksi kauppaa. Sesto San Giovannilla sijaitseva kauppa on Italian suurin gluteenittomien tuotteiden myymälä. Milanon keskustasta löytyy pienempi puoti, jossa en kuitenkaan käynyt tällä kertaa. Sesto San Giovannille pääsee metrolla ja kauppa sijaitsee noin puolen kilometrin kävelymatkan päässä metroasemalta, mutta tänne mentäessä tulee huomioida, että metro ohittaa jonkin vyöhykkeen rajan ja siksi metroon tulee hankkia erillinen lippu, jolla saa liikkua myös kaupungin keskustavyöhykkeen ulkopuolella. Tuotevalikoima kaupassa on melkoinen, eikä valikoimista oikeastaan puutu kuin tuoreet leivät. Hinnoiltaan tuotteet eivät ole sen halvempia kuin Suomessakaan joitakin tarjoustuotteita lukuun ottamatta, mutta valtaosa tuotteista on sellaisia, joita Suomessa ei myydä. Mikäli aikataulu vain antaa periksi, niin täällä kannattaa poiketa ostamassa gluteenittomia kotiinviemisiä.

Koko kauppa gluteenitonta, Milano Senza Glutine.
Koko kauppa gluteenitonta, Milano Senza Glutine.


Olutvalikoima oli suht laaja, Milano Senza Glutine.
Olutvalikoima oli suht laaja, Milano Senza Glutine.


Celiachia Milano 
(Via Corrado Venini 91) www.celiachia-milano.com/
Pieni gluteenittomien tuotteiden kauppa, jossa on kuitenkin melko runsas valikoima, sillä hyllytila on käytetty todella tehokkaasti. Hinnoiltaan samaa tasoa kuin Milano Senza Glutine, mutta täällä tuotteissa oli jonkin verran painotettu eri tuotemerkkejä kuin Sesto San Giovannin suuressa kaupassa.


Celiachia Milanossa on pienessä tilassa paljon tuotteita.
Celiachia Milanossa on pienessä tilassa paljon tuotteita.Jäätelöä

Jäätelön ystäville Gelateria-ketju Grom on ehdoton paikka. Ketju on vähän aikaa sitten muuttanut koko valikoimansa vohveleita myöten gluteenittomaksi ja myy myös pienissä pakkauksissa oman leipomonta gluteenittomia keksejä. Grom-ketjun jäätelöbaareja löytyy useampia eripuolilta Milanoa. www.grom.it/

Kanava-alueelta löytyy myös Gelateria Frozen (Corso di Porta Ticinese 98), josta saa jäätelöä gluteenittomaan vohveliin. Vohvelit olivat turvallisesti yksittäispakattuina ja myyjä käsitteli niitä niin, ettei kontaminaatiota päässyt tapahtumaan. Frozenin löytää Facebookista: www.facebook.com/FROZEN-Gelaterie-270149028662/

Katso myös nämä paikat

Monta ravintolaa jäi kokeilematta, mutta tässä linkkejä myös muiden gluteenitonta tarjoavien ravintoloiden sivuille avuksi Milanoon menijöille.

www.ristorantelespecialita.it
www.cookwindow.it/
www.cantina-piemontese.it/
www.sunnysideup.it/
www.ristorantetara.com/
www.ristorante-pizzeria-lepontina.it/
www.23risotti.it/
www.ristorantelarosadeiventi.it/
www.ilpiccolopadremilano.com/
www.rossopomodoro.it

Ja tosiaan, italian Mäkkäreistä saa gluteenittomia hampurilaisia, mutta itselleni kävi ihan hauska sattuma myyjän heikon englannin taidon kanssa. Tarkoitus oli tilata gluteeniton juustoateria, lopputuloksena sain gluteenittoman hampurilaisen, jossa oli välissä vain pihvi, ketsuppia ja sipulia sekä tämän lisäksi tavallisen juustohampurilaisen.
Gluteeniton hampurilainen oli kyllä hyvä ja gluteeniton merkinnöillä varustettu, mutta hetki piti miettiä, että mitenkäs tämä nyt meni...

Summa summarum, mikäli mietit reissua Milanoon, niin ei muuta kuin varaamaan ja nauttimaan hyvistä gluteenittomista ravintoloista.

1 kommentti:

  1. What is the difference between casino games and slots?
    Slot games are poormansguidetocasinogambling the most popular types of casino games, and the majority apr casino are slots. bsjeon and the most commonly played slot games. sol.edu.kg

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...