sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Makumuistoja Roomasta (2010 ja 2013)Rooma on ensimmäisiä kunnon ulkomaanmatkakohteitani ja kenties siksi sen gluteeniton tarjonta on pysynyt hyvin muistissani. Mikäli pidät italialaisesta ruoasta, olet kiinnostunut historiallisista nähtävyyksistä ja kaipaat helppoa matkakohdetta gluteenittoman ruoan suhteen, on Rooma ehdottomasti erinomainen valinta kohteeksi.

Roomassa olen käynyt vuosien varrella kahdesti ja molemmista reissuista on nyt jo vuosia aikaa. Asiat ovat voineet muuttua ja tarjonta parantua moninkertaiseksi, mutta kirjoitan kuitenkin muutaman vinkin Italian pääkaupungistakin omien kokemusteni pohjalta. Kuvat ovat ikävä kyllä melko heikkolaatuisia, sillä puhelimeni kamera ei tuolloin ollut mitenkään hyvälaatuinen.

Yleisenä vinkkinä Roomaan: tarjoilijat eivät aina ymmärrä jos kysyt gluteenitonta englanniksi, mutta tilannetta selkeyttää kun muistaa mainita italiaksi senza glutine (lausutaan suunnilleen samoin kuin kirjoitetaankin). Gluteenittomuus tunnetaan Roomassa ja ylipäätään Italiassa hyvin, ainoastaan englannin kielinen termi voi porukalta olla hukassa. 


Ravintoloita


Osteria del Gallo (Vicolo di Montevecchio 27, lähellä Pantheonia ja Piazza Navonaa) www.osteriadelgalloroma.it/
Tässä ravintolassa söin elämäni ensimmäisen italialaisen pastan, gluteenittomana tietenkin. Ravintola tarjosi vuonna 2010 kaikki pastat ja bruschettat myös gluteenittomana.  Ravintolan sijainti on melko keskeinen ja sinne on helppo poiketa nähtävyyksiä katsellessa. Italian keliakialiitto listaa tämän ravintolan edelleen "ravintoloita keliaakikoille" -listalleen, joten sieltä pitäisi edelleen löytyä gluteenitonta, vaikka netissä olevaan menuun ei olekaan gluteenittomuutta merkitty.Voglia di Pizza (Via dei Giubbonari 33)
http://www.vogliadipizzaglutenfree.com/
Voglia di Pizza mainitaan yleensä kaikissa Rooman gluteenitonta tarjontaa koskevissa keskusteluissa, eikä suotta. Tässä pizzeriassa oli oma gluteeniton menu jo vuonna 2010 ja valikoimissa oli niin pizzaa, pastaa, olutta kuin jälkiruokiakin gluteenittomana. Täällä söin elämäni ensimmäisen calzonen, sillä mistään toisesta ravintolasta en tuota herkkua ollut aiemmin löytänyt gluteenittomana. Käsittääkseni ravintola valmistaa itse gluteenittomat pizzapohjat, joten lopputulos on kerrassaan erinomainen. Pizzerialla ei tainnut vuonna 2010 olla edes nettisivuja, mutta sen suosiosta kertoo paljon, että nykyään gluteenittomuus mainitaan jo nettisivun osoitteessa. He ovat listanneet nettisivuilleen annosten kohdalle gluteenittomuuden lisäksi myös mahdollisuuden saada annos maidottomana ja vegaanisena. Voin todella suositella tätä pizzeriaa - täällä voit nauttia gluteenittomasta pizzasta turvallisesti.

Elämäni ensimmäinen calzone (Voglia di Pizza)

Voglia di Pizza

La Soffitta Renovatio (Piazza Risorigemento 46/A, aivan Vatikaanin rajalla)
Renovatio on myös hyvin tunnettu ravintola keliaakikoiden parissa. Ravintola sijaisee aukion laidalla ja on hieman huomaamaton. Palvelu täällä oli molemmilla vierailuillamme erinomaista - nälkäiset turistit ruokittiin, vaikka ravintola oli vasta availemassa siestan jälkeen kun ensimmäisen kerran tänne suuntasimme. Tästä ravintolasta on mieleen jäänyt erityisesti gluteeniton jälkiruokakakku, jota ei ruokalistassa edes mainittu. Kun tarjoilija tulee erikseen mainitsemaan keliaakikolle, että heillä olisi tänään "special gluten-free cake available" on lisämyynti taattu. Ehdottomasti vierailun arvoinen ravintola Roomassa.  Ravintolan nettisivut näyttävät olevan pois käytöstä, mutta TripAdvisorista voi käydä lukemassa tuoreita kokemuksia ravintolasta.

La Soffitta Renovatiossa gluteenittomissa annoksissa on pieni lippu.

Mama! Eat (Via di S. Cosimato, 7)
Mama! Eat oli vuonna 2013 vielä aika uusi ravintola, mutta laajan gluteenittoman valikoimansa myötä ravintola on vakiinnuttanut paikkansa Rooman ravintolatarjonnassa mikäli netin tuoreimpiin keskusteluihin on uskomista. Tämä ravintola on keliaakikoille yksi turvallisimmista paikoista syödä, sillä ravintolassa on kaksi erillistä keittiötä, joista toisessa valmistetaan vain gluteenittomia annoksia. Minkäänlaista kontaminaation riskiä ei siis pääse syntymään. Ihastuin ravintolaan vuonna 2013 siinä määrin, että kävimme täällä syömässä parikin kertaa. Gluteenittomista pizzoista, pastoista ja leivistä ravintola ottaa pienen lisämaksun, mutta hinnat ovat kuitenkin varsin kohtuulliset. Ilmeisesti ravintolan yrittäjät ovat avanneet muutama vuosi sitten Vatikaanin lähelle myös Mama! Frites -ravintolan, josta myös saa gluteenitonta, mutta tätä uutta ravintolaa en ole itse testannut. 

Gluteenitonta pizzaa Mama! Eat -ravintolassa

 
Ehkä maukkain Tiramisu, jonka olet syönyt (Mama! Eat)


Taverna Barberini (Via delle Quattro Fontane, 160)
Kellariravintola, joka yllättää koollaan. Ulospäin ravintolasta ei juuri näy muuta kuin  ulko-ovi, mutta kun ravintolaan astuu sisälle löytyy oven takaa viihtyisä ja tilava ravintola. 2013 tämä ravintola mainosti gluteenittomia vaihtoehtojaan jo ulkostandissa ja nykyäänkin heidän nettisivuillaan on  maininta gluteenittomista vaihtoehdoista. Valikoima on saattanut laajentua, mutta 2013 gluteenittomana sai pasta-annoksia. Ravintola on nelikielisine menuineen aika turisteille suunnattu, mutta Spaghetti alla Vongole oli täällä aivan erinomainen.

Taverna Barberinin gluteeniton Spahghetti alla Vongole

Zafferino (Via delle Coppelle, 20)
Turisteille suunnattu ravintola, joka kiinnitti huomioni 2013 värikkäällä gluteenitonta mainostavalla kyltillään. Käyntini aikaan heiltä sai gluteenitonta pastaa. Annos ei ollut mitenkään ihmeellinen, mutta kyllä täällä nälkää saa siirrettyä mikäli ravintola sattuu sopivasti kohdalle.

Ravintola Zafferinon ulkomainos

Zafferinon Spaghetti Carbonara

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...