lauantai 25. maaliskuuta 2017

Gluteeniton Berliini (2016)


Berliini ei tarjoa keliaakikolle varsinaisesti mitään gluteenitonta taivasta, mutta viimeisten parin vuoden aikana senkin gluteeniton tarjonta on parantunut melkoisesti ja gluteenittomien ravintoloiden suhteen on jo melko paljon valinnanvaraa. Berliini on erittäin laajalle levittyvä kaupunki ja välimatkat ovat pitkiä, joten kaupungin tehokas julkinen liikenne on erinomainen apu ravintoloihin suunnistaessa. Parin päivän reissulla ei ennättänyt testata kuin muutaman paikan ja tukahduttavassa helteessä ei aina jaksanut lähteä siirtymään kovin kauas ravintolan vuoksi, mutta lisään tekstin loppuun myös linkkejä paikoista, joita en ennättänyt testaamaan.
 
Burgerie
Schönhauser Allee 50 www.burgerie.com/
Tämä hampurilaisiin keskittynyt pieni ravintola valmistaa kaikki hampurilaiset myös gluteenittomana. Gluteenittomasta hampurilaisesta veloitetaan lisämaksu (muistaakseni 2 e luokkaa). Hampurilainen oli täytteiltään erinomainen. Gluteeniton sämpylä oli ilmeisesti lähellä sijaitsevan Jute Bäckerei -leipomon valmistama ja ihan ok, ei mitenkään erikoinen. Erittäin suosittu paikka, pöydät olivat täynnä arki-iltanakin.

Gluteeniton burgeri Berliinissä Burgerie -ravintolassa.
Gluteeniton burgeri Berliinissä Burgerie -ravintolassa.


Pizzeria Simela
Kantstraße 146 www.simela.de
Simela on Berliinin vanhimpia gluteenitonta tarjoavia ravintoloita. Ravintolasta saa gluteenitonta pizzaa ja pastaa sekä olutta. Ravintola valmistaa itse gluteenittoman pizzapohjan tattarijauhoista. Pizza oli ohutpohjainen ja yllättävän herkullinen huolimatta tummasta ulkonäöstään. Myös alkupalaksi otetun antipasti-lautasen mukana tuotiin rapeita pizzapohjataikinasta valmistettuja tattarileipäsiä. Ravintolan myymä gluteeniton olut oli Itävallassa valmistettua vehnäolutta. Tämä oli ensimmäinen kerta kun törmään gluteenittomaan vehnäolueen, joten oluen gluteenittomuus hieman epäilytti. Olutpullossa oli kuitenkin Itävallan keliakialiiton myöntämä gluteenittoman tuotteen merkki, joten kyllä vain - se oli gluteenitonta.


Pizzeria Simelasta saa gluteenitonta pizzaa, pastaa ja olutta.
Pizzeria Simelasta saa gluteenitonta pizzaa, pastaa ja olutta.


Curry36
Hardenbergplatz 9 tai Mehringdamm 36 www.curry36.de/
Curry36 mainostaa itseään Berliinin perinteisimpänä currywurst-paikkana. Kojuja on Berliinissä kaksi, joista toinen sijaitsee näppärästi Berliinin eläintarhan vieressä. Testasin juurikin tämän eläintarhan viereen sijoitetun kojun. Netistä olin ennakkoon löytänyt tiedon, että heidän Bio-currywurst annos on gluteeniton, mutta muut eivät. Asia varmistui myös kojulla kysymällä (listassa ei ollut merkintää asiasta) ja hetken odottelun jälkeen pääsin syömään ensimmäistä kertaa elämässäni tätä saksalaista pikaruokaa ja ymmärrän hyvin sen suosion - annos oli varsin herkullinen kaikessa rasvaisuudessaan.

Gluteeniton Bio-currywurst Curry36:ssa Berliinissä.
Gluteeniton Bio-currywurst Curry36:ssa Berliinissä.


Maredo
Maredo on pihvejä myyvä ketjuravintola, joita löytyy useampia eripuolilta Berliiniä. Tämän ravintolaketjun taktiikka on antaa gluteenitonta kysyvälle käteen saksaksi oleva pieni kirjanen, josta voi tarkistaa kaikkien annosten sisältämät allergeenit. Erittäin hankala systeemi, sillä kirjasessa on avattu erikseen joka ainoan annoksen osasen kaikki allergeenit ja saksankielentaidoton joutuu osittain arvailemaan mikä annos on mikin. Myös tarjoilijat huokailivat kirjasen tulkinnan kanssa. Kyllä täällä nälkä lähti, mutta Berliinissä on kyllä keliaakikon kannalta helpompia ja parempiakin ruokapaikkoja.

Jute Bäckerei
Schönhauser Allee 52A www.jute-bäckerei.de
Jute Bäckerei on täysin gluteeniton leipomo, jonka myymälän yhteydessä toimii myös kahvila. Valikoimissa on runsaasti erilaisia gluteenittomia leipiä ja myös jonkin verran makeita herkkuja. Kahvilasta saa myös aamiaista. Sijaitsee näppärästi aivan metroaseman vieressä, joten hieman syrjäisestä sijainnista huolimatta tänne on erittäin helppo tulla.

Jute Bäckerei -leipomossa on runsas valikoima gluteenittomia leipiä.
Jute Bäckerei -leipomossa on runsas valikoima gluteenittomia leipiä.
Jute Bäckerei -leipomon herkkuja Berliinissä.
Jute Bäckerei -leipomon herkkuja Berliinissä.

no-gluten
Hasenheide 49 www.no-gluten.de/
Täysin gluteeniton kahvila, joka on auennut vasta keväällä 2016. Valikoimissa oli niin suolaista kuin makeaakin gluteenitonta ja ainakin testaamani juustokakku oli erittäin herkullinen. Kahvilassa on myynnissä myös pieni hyllyllinen erilaisia gluteenittomia tuotteita, mm. pastaa ja suklaita. Omistajapariskunta oli varsin mukava ja ulkoterassi viihtyisä - täällä kannattaa ehdottomasti käydä Berliinin reissulla! Kerrankin uskalsi syödä myös espresson mukana tulleen pienen keksin.


Juustokakku Berliinin no-gluten -kahvilassa
Juustokakku Berliinin no-gluten -kahvilassa
no-gluten -kahvilan valikoimaa Berliinissä
no-gluten -kahvilan valikoimaa Berliinissä
Lakrids By Johan Bülow -myymälät
Bikini Berlin -kauppakeskus tai KaDeWe de.lakrids.nu/
Lakrids By Johan Bülow valmistaa erilaisia gluteenittomia lakritsoita ja valikoimissa on erilaisia kuorrutettuja ja kuorruttamattomia lakuja. Berliinistä löytyy kaksi myymälää, joiden valikoimissa ovat kaikki mahdolliset valmistajan lakritsimaut. Hinnat ovat ihan yhtä suolaiset kuin muuallakin, mutta hinta unohtuu, kun pääsee nauttimaan näistä herkuista. Myymälöissä ei myöskään tarvinnut tehdä ostoksia arvaamalla, sillä myyjä tarjosi maistiaisia eri mauista. Omaksi suosikikseni nousi ehdottomasti tuo kuvassa keskellä oleva kesämaku, valkosuklaa-persikka.

Berliinissä on parikin Lakrids by Johan Bülow -myymälää.
Berliinissä on parikin Lakrids by Johan Bülow -myymälää.Kauppojen gluteenittomat valikoimat
Berliinin kaupoista löytyi kohtalaisen hyvin gluteenittomia tuotteita, vaikka tarjonta ei todellakaan ole Suomen tasolla. Hotellin lähellä olleessa pienessä marketissa (jonka nimeä en enää muista) oli jopa Genius-merkin tuoretta gluteenitonta leipää ja oma gluteenittomien tuotteiden hylly. Kaupoissa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä gluteenittomien tuotteiden keskelle on saatettu sijoittaa myös laktoosittomia ja sokerittomia tuotteita, jotka eivät kuitenkaan olleet gluteenittomia. Gluteenittomia tuotteita saattaa löytyä myös luomu-hyllyistä, sillä Saksassa luomu-tuotteet tuntuivat olevan todella suuressa suosiossa. Luontaistuotekauppojen gluteenitonta valikoimaa on myös kehuttu monissa nettikirjoituksissa, mutta tällä kertaa ne jäivät tutkimatta.


Gluteenittomia kahviloita ja ravintoloita joita en testannut
Paljon jäi gluteenittomia paikkoja Berliinistä vielä testaamatta, mutta tässä linkkivinkkejä muille gluteenittomille reissaajille.

Eis Voh
Bundesallee 118 www.glutenfrei-berlin.com/
Gluteeniton kahvila

Lily Burger www.lilyburger.com
Ruokalistaan merkitty mahdollisuus saada hampurilaiset gluteenittomana lisämaksusta.

Black Cat
Prenzlauer Allee 48 www.blackcat.berlin/
Perinteikäs hampurilaispaikka, joka lienee ollut Berliinin ensimmäisiä ravintoloita, josta saa myös gluteenittoman burgerin.

Witty's www.wittys-berlin.de/
KaDeWe:n edessä aukiolla sijaiseva pikaruokakoju, josta netin mukaan saa myös gluteenitonta currywurstia.

Aunt Benny
Oderstrasse 7 / Enter: Jessnerstrasse www.auntbenny.com
Kahvila, josta saa gluteenittomia täytettyjä leipiä.
 
Betty'n Caty www.facebook.com/Bettyn-Caty-238583369652474/
Kahvila, jossa tarjolla myös gluteenittomia vaihtoehtoja. Netissä mainittu, että täältä saa myös gluteenitonta aamiaista.

Suzette crêperie
Pappelallee 15 www.suzetteberlin.de/
Täältä saa gluteenittomia tattarista tehtyjä galetteja.

Cupcake Berlin
Köpenicker Str. 4 www.cupcakeberlin.de/
Heidän valikoimissaan on myös gluteenittomia cupcakeja.

Cielo Di Berlino
Monumentenstr. 31 cielo-di-berlino.de/
Gluteenitonta pizzaa myyvä ravintola

Pappa e Ciccia
Scwedter Str. 18 www.pappaeciccia.de/
Italialainen ravintola, josta saa myös gluteenitonta.

Lissabonbon
Reichenberger Str. 104
Kahvila, josta saa gluteenitonta. Kahvilalla ei ilmeisesti ole nettisivuja, mutta siitä löytyy erinomainen blogikirjoitus täältä: glutenfreiberlin.wordpress.com/2015/07/12/cafe-review-lissabonbon/

Ohlala
Mainzer Str. 18 www.my-ohlala.com/
Kahvila, josta saa aina jotain gluteenitonta. Järjestää myös brunsseja.

Berliner Feinkost Fraktion
Stargarder Str. 29 www.feinkost-fraktion.de/
Kahvila/ravintola, josta saa monenlaista gluteenitonta. Listalle on merkitty gluteenittomat vaihtoehdot.

Vapiano de.vapiano.com
Saksan Vapianoista saa gluteenitonta pastaa ja pizzaa. Berliinistä löytyy useampiakin ravintoloita.

Dean&David deananddavid.de/en/
Salaattiravintolaketju, jonka ruokalistoihin on merkitty mitkä annokset on mahdollista saada gluteenittomana.

Lisää vinkkejä Berliiniin löydät täältä: glutenfreiberlin.wordpress.com/ www.allergyexplorer.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...